psychic healingreacties van cliëntenover martinjournalistiek werkfotoserieshome


Columns Mark Anthierens
In de reklamewereld is langzaam het bewustzijn groeiende dat overconsumptie de weg naar het einde is. Ook geven steeds meer bedrijven een gedeelte van hun winst aan positieve doelen en maken ze gebruik van milieuvriendelijke productieprocessen en dito materialen. "She-Suit", de producent van de fameuze "Made-To-Measure-Suits voor vrouwen", maakt 10% van haar winst over naar ontwikkelingsprojecten. Op dit moment zijn er tal van deze positieve ontwikkelingen gaande. Maar het zijn er nog te weinig. Het roer moet nog verder om.
Mijn goede vriend Mark Anthierens is de hoofdredacteur van het Belgische "Pub Magazine" een tijdschrift dat zich richt op reklamemakers en adverteerders. Hij zwengelt op zijn manier de nieuwe tendens aan d.m.v. korte speldeprik columns in zijn blad. Hieronder staan twee voorbeelden.

M. vd V.

Gemiste kans

Hoe komt het dat we de afgelopen weken opeens zoveel reclameboodschappen te horen krijgen van automerken die te maken hebben met het milieu? Omdat heel wat merken nu ineens modellen op de markt brengen die voldoen aan de opgelegde normen in verband met de CO2-uitstoot. Wat mij daarbij stoort, is ten eerste dat die merken in hun communicatie doen alsof ze vernieuwend zijn en met hun nieuwe modellen iets goed doen voor het milieu. Ze proberen zich een groen imago aan te meten, terwijl dat helemaal niet klopt. De enige reden dat de modellen nu pas op de markt komen, is dat ze daar door de Europese en Belgische overheid toe verplicht zijn. Moest die verplichting niet bestaan, dan zouden de meeste merken nog altijd vervuilende auto’s blijven produceren en verkopen.

Ten tweede dat ze zo dom zijn om allemaal op hetzelfde moment met ongeveer dezelfde boodschap uit te pakken. “Minder uitstoot” en “milieuvriendelijk” zijn nu de aangehaalde kreten. Denken ze dat de mensen dom zijn? Want hoe je het draait of keert, een benzine- of dieselauto kan gewoon niet milieuvriendelijk zijn. Elke motor die op dergelijke brandstof draait, is vervuilend, hoeveel CO2 hij ook uitstoot.

In die zin verbaast het mij dat Toyota niet meer reclame maakt voor zijn Prius. Dat was de eerste hybride auto die in België op de markt kwam en die echt milieuvriendelijk is, want hij rijdt grotendeels op elektriciteit die hij zelf opwekt. Allicht heeft Toyota beslist om niet zo veel geld uit te geven aan reclame voor dit model omdat het nog niet zoveel verkoopt. Want zo gaat dat vaak: hoe meer een product verkoopt, hoe meer middelen het krijgt om reclame te maken. Een vreemde redenering. Ik denk dat Toyota daarmee de kans heeft gemist om zich als HET milieuvriendelijkste merk te positioneren.

Mark Anthierens

Hoofdredacteur PUB
a Wolters Kluwer Brand

Copyright 2007 Mark Anthierens.


Van meeting room tot living room*

Waarom verschijnt er dagelijks nog saaie en nietszeggende reclame? Advertenties of filmpjes waarin een stockfoto of film wordt vertoond met een nietszeggende slogan bij. Het ultieme voorbeeld stond deze week o.a. in Humo met een advertentie voor BMW. We zien op twee pagina’ een niet eens geweldige foto van een BMW 3 Berline die een bocht neemt en als slogan staat er “Dacht u dat echt rijplezier niet meer was dan een slogan?” Terwijl niets in deze advertentie iets van rijplezier uitstraalt. Bij auto’s is dit soort reclame schering en inslag, maar ook bij schoonheidsproducten, dranken en vele andere producten komt het voor. Het is gewoon weggesmeten geld.
De reden ligt bij het feit dat veel adverteerders de reclameconcepten die hun bureau voorstelt in een meeting room bespreken en beslissen, zonder zich af te vragen hoe die in de living room gepercipieerd wordt. Ze gaan daarbij enkel af op hun eigen oordeel of dat van hun baas, collega en vaak zelfs hun vrouw/man. Terwijl de reclame niet voor hen bedoeld is. Ze zijn zo vol van zichzelf en de superioriteit van hun product, dat ze vergeten dat de consument daar geen oren naar heeft. Die wil eerst en vooral op een leuke of indringende manier verrast of geëmotioneerd worden. Daarbij komt dat mensen steeds meer verwachten dat merken in hun communicatie aantonen in welke mate ze iets wezenlijk bijbrengen tot een beter leven, een beter milieu of maatschappij. Er zijn maar weinig merken die - zoals Dove - iets claimen waar de mensen iets aan hebben. En die in hun communicatie ook aantonen dat ze hun claim waarmaken. En dat alles op een verrassende of emotionele manier gebracht.

Mark Anthierens

Hoofdredacteur PUB
a Wolters Kluwer Brand

* Deze uitspraak komt van Guillaume Van der Stighelen, partner en creative director van Duval Guillaume.

Copyright 2007 Mark Anthierens.


top


copyright Martin van der Velde 2007